Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ETE + ALPHA BANK = 1700 μ.!!!

«Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη» - Γ. Παπακωσταντίνου Υπ. Οικονομικών σχετικά με την πρόταση της ΕΤΕ (πηγή εφημ. "Ναυτεμπορική")

Στα οικονομικά υπήρχε πάντα μια έννοια που χρησιμοποιόταν για να δείξει το βαθμό ευαισθησίας των καταναλωτών σε μια αλλαγή της τιμής ενός αγαθού. Το πόσο δηλαδή θετικά ή αρνητικά θα άλλαζε η ζήτηση για κάποιο αγαθό σε σχέση, πάντα, με αλλαγή στην τιμή του. Η γνωστή από πολλούς σαν "ελαστικότητα" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει και την σημερινή αντίδραση του Χ.Α. που έσπασε, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2010, το φράγμα των 1700 μονάδων. Αν θεωρήσουμε ότι ένα τέτοιο μέγεθος παίρνει τιμές  +/- τότε σίγουρα η ελαστικότητα του Χ.Α. ως προς τις οικονομικές εξελίξεις, θα ισούται με άπειρο καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι είχαμε τζίρο συναλλαγών γύρω στα 190 εκατ. ευρώ την στιγμή που ξεκινούσε την συνεδρίαση σήμερα με -0,03% και τζίρο συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ.

Το αίτιο φυσικά δεν είναι άλλο από την κατάθεση πρότασης της Εθνικής προς την Άλφα Τράπεζα για συγχώνευση με αναλογία 8 μετοχές της ΕΤΕ για κάθε 11 της Άλφα. Φυσικά για προφύλαξη κερδοσκοπικών παιχνιδιών, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανέστειλε την διαπραγμάτευση των εν λόγω τίτλων από το Χ.Α.. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση... στις 1715,13 μονάδες ο ΓΔ δηλαδή + 3,16% με τζίρο συναλλαγών 192,29 εκατ. ευρώ. Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για ένα πανηγυρικό come back του Χ.Α. ύστερα από μήνες αντίστασης στο διάστημα 1500 - 1600 μονάδων και τα πρόσημα να εναλλάσσονται ανα βδομάδα. Φυσικά τώρα μπαίνει εύλογα το ερώτημα, ποιο το όφελος μια φαινομενικά κρατικοποίησης από την στιγμή που το ΔΝΤ δείχνει το δρόμο για αποκρατικοποιήσεις; Σας δίνω λοιπόν τα στοιχεία έτσι όπως έχουν: στην μετά συγχώνευσης εποχή, το νέα σχήμα θα αποτελείται από 71% μετόχους της ΕΤΕ και 29% από μετόχους της Άλφα ενώ η συμμετοχή του δημοσίου διαμορφώνεται στο 0,9%. Οπότε μάλλον περισσότερο με αποκρατικοποίηση μοιάζει παρά με το αντίθετο. 

Το σίγουρο είναι τώρα ότι το Χ.Α. ξαναμπαίνει στο προσκήνιο, μίας και όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στο άνοιγμα της Δευτέρας. Τις επόμενες μέρες ενδέχεται να δούμε μεγάλη κινητικότητα στον 20αρη δείκτη, μιας και σήμερα πήραμε μια πρώτη γεύση. Ειδικότερα, μετοχές όπως εκείνη της Attica Bank και του Τ.Τ. κινούνταν για μεγάλο χρόνο γύρω από τα 1,05 και 3,30  και με μέση μεταβολή της τάξης του +3-4%, σήμερα έκλεισαν στο +15,60% και +19,77%. Μέσα σε μερικά λεπτά ΑΤΤ καιΤΤ έσπασαν το φράγμα του 1,15 ευρώ και 4,00 ευρώ από τις αρχές του καλοκαιριού του 2010. Συνεπώς μετοχές όπως αυτές που σχετίζονταν με σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης, μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και γενικότερα για τον κλάδο πολλά ακόμα. 

Το όλο σκηνικό όμως θυμίζει παγίδα μιας και το εν λόγω προξενιό δεν φαίνεται να καρποφορεί ιδιαιτέρως καθώς 20 λεπτά πριν από την συγγραφή του εν λόγω άρθρου, το Δ.Σ. της Άλφα Τράπεζας απέρριπτε την πρόταση της ΕΤΕ σαν μή συμφέρουσα για τους μετόχους της Άλφα. Ενδιαφέρον λοιπόν πλέον έχει το να δούμε εάν η ΕΤΕ θα επιστρέψει με νέα και βελτιωμένη πρόταση και το πώς θα ανοίξει την Δευτέρα το Χ.Α.. Εκτίμησή μου είναι πως το σενάριο αυτό δεν θα έχει τέλος... η ΕΤΕ σίγουρα θα επιδιώξει να βγάλει κάτι από αυτήν την κίνηση ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και παρόμοιες κινήσεις από μεριάς άλλων τραπεζών όπως την επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς στα σενάρια εξαγοράς του ΤΤ ή μια ενδεχόμενη συγχώνευση της ΑΤΕ με την Αttica Bank. Προσοχή λοιπόν στους επενδυτές και καρφωμένα τα μάτια από την Δευτέρα στον 20άρη  δείκτη καθώς το φάντασμα του ΧΑ του 1999 ξαναβγαίνει και πάλι στο προσκήνιο.    

(Πηγή εικόνας - Ναυτεμπορική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβολές σελίδας