"Anyone who looks hard at Greece’s debts and the interest rate it is paying on them can only conclude that, unless growth rebounds unexpectedly strongly, an eventual restructuring of Greek debt remains highly likely. The rescue package has merely bought time—three years, in effect, to contain the adverse consequences of a possible Greek default."
Περιοδικό Economist / Three years to save the Euro (15/04/2010)
Αρκετοί ίσως θεωρούν πως ζούμε, στην παρούσα περίοδο, ένα εφιάλτη οικονομικής φύσεως. Μισθοί μειώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν, ρευστότητα σε μηδενικά επίπεδα κτλ. Πέραν τούτου, δεχόμαστε και σαν χώρα έναν πρωτόγνωρο διασυρμό από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την ανικανότητά μας να χρηματοδοτήσουμε ένα, αστρονομικού μεγέθους, χρέος αλλά και να χρεωθούμε, από τώρα, την ενδεχόμενη πτώση του ΕΥΡΩ. Στο όλο αυτό διάστημα τα spreads εκτινάχθηκαν, συνολικά μέχρι και σήμερα, στις + 200 μ.β. (σήμερα είναι στις 587 μ.β. από τις 335 μ.β. στις αρχές Μαρτίου) και ένα έντονο κερδοσκοπικό παιχνίδι ξεκίνησε με όπλο τα CDS spreads που ακολουθούν παρόμοια ανοδική πορεία. Ανασταλτικός παράγοντας σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, υπήρξαν και οι κατά καιρούς παρεμβάσεις της Ε.Ε., μέσω της κομισιόν, είτε με την επιβολή πακέτου μέτρων στην ελληνική οικονομία είτε με τον σχεδιασμό ενός πακέτου στήριξής για την χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Το αποτέλεσμα; Ένα συνεχές σκαμπανέβασμα των spreads, η νέα υποβάθμιση από την Moody's που βαθμολογεί με Α3 πιστοληπτική ικανότητα την Ελλάδα από Α4, η καινούργια αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ από το αρχικό 12,7% και γενικότερα η δημιουργία μιας κατάστασης που θυμίζει σκωτσέζικο ντους για τις αγορές.
Απο την στιγμή που η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο χορό της ύφεσης, η έννοια του "οικονομικού κύκλου" σίγουρα επαναπροσδιορίζεται. Όταν παρεμβαίνει από την μία η κομισιόν και από την άλλη το ΔΝΤ με σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, τα spreads και CDS υποχωρούν, το χρηματιστήριο ανακάμπτει και η ζήτηση των ελληνικών ομολόγων ανεβαίνει. Είμαστε δηλαδή σε οικονομική (ονομαστική) ανάκαμψη. Όταν όμως μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας σπέρνονται φήμες και φόβοι γύρω από την ικανότητα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει αμέσως τον μηχανισμό στήριξης, τότε τα spreads και CDS ανεβαίνουν και πάλι, το χρηματιστήριο πέφτει μιας και συμβαίνει μαζική αποχώρηση κεφαλαίων από την Ελλάδα και ψύλλοι μπαίνουν ξανά στο αυτί των θεσμικών επενδυτών και κατόχων ελληνικών ομολογιακών τίτλων. Είμαστε δηλαδή σε οικονομική (ονομαστική) ύφεση. Γύρω λοιπόν από όλο αυτό το κλίμα η Ελλάδα εναλλάσσεται ανα βδομάδα μεταξύ δημοσιονομικής ανάκαμψης και ύφεσης, ανάλογα, πάντα..., με τις ορέξεις των κερδοσκόπων, της Ε.Ε., της Γερμανίας, των οίκων αξιολόγησης και του ΔΝΤ. Δεν υφίσταται πλέον κουβέντα περί ουσιαστικής ανάπτυξης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μιας και δανειζόμαστε για να μην χρεοκοπήσουμε και σε συνδυασμό με το πάγωμα της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, η παραγωγή εξαλείφεται και ουσιαστικά διογκώνεται μακροπρόθεσμα το χρέος. Η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να περηφανεύεται για κάθε ίχνος δημοσιονομικής ανάκαμψης (με την πιο πάνω εξήγηση) ενώ παράλληλα ζει τον δικό της "μύθο" γύρω από την πραγματική συμβολή του ΔΝΤ (παραπέμπω στην ανάγνωση ενός πολύ ενδιαφέροντος άρθρου γύρω από το ΔΝΤ από τον φίλο blogger migkonomics - "Η περίπτωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα").
Μήν απατάσθε όμως. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ή τουλάχιστον δεν θα την αφήσουν ούτε οι κερδοσκόποι αλλά ούτε και η Ε.Ε. για του εξής τρεις βασικούς, κατά την γνώμη μου, λόγους:
Πρώτον, όσο αφορά του κερδοσκόπους σκεφτείτε πόσο έχουν κερδίσει και πόσο θα συνεχίσουν να κερδίζουν από την ιστορία των CDS (βλέπε άρθρο "ΠΕΡΙ SPREADS...") ειδικότερα και από την στιγμή που τα επίπεδα των CDS spreads έχουν ανέλθει στις 565 μ.β. από τις 485 μ.β. χθες!! Μιλάμε για μία αύξηση κοντά στο 16% μέσα σε ένα βράδυ, ενώ από τα αντίστοιχα επίπεδα στις αρχές Μαρτίου αύξηση περίπου 60% (ήταν στις 335 μ.β. περίπου). Ενδεικτικό του επιπέδου της κερδοσκοπίας που έχει στηθεί, τα αντίστοιχα spreads για το Ιράκ, βάσει του CMA Data Vision, κυμαίνονταν στις -200 μ.β. κάτω!! Δηλαδή πιο επισφαλές είναι το χρέος της Ελλάδας από εκείνο του Ιράκ και πιο συγκεκριμένα, για 10 εκατ. ευρώ χρέος το ιρακινό ασφάλιστρο είναι 465.000 ευρώ/χρόνο ενώ το ελληνικό ανέρχεται σε 565.000 ευρώ/χρόνο. Επομένως για ποιο λόγο να αφήσουν οι κερδοσκόποι την Ελληνική οικονομία να χρεοκοπήσει; Αφού μπορούν κάλλιστα, με κάθε παρέμβαση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, να αγοράζουν σε χαμηλά CDS και με την διάχυση φημολογιών περί πτώχευσης να πωλούν σε υψηλά CDS για πάρα πολλά χρόνια.
Δεύτερον, οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν, αυτήν την στιγμή, 120 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα από τα οποία τα 70 δισ. αναφέρονται σε δημόσιο χρέος. Από αυτές τις τράπεζες το 40% εκπροσωπούνται απο Γερμανία και Γαλλία ενώ και πολλές άλλες έχουν μερίδα από το εν λόγω ποσό. Φανταστείτε λοιπόν σε περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδας οι τράπεζες θα χάσουν μεγάλο ποσό από αυτά τα χρήματα, ενώ σε συνδυασμό με παράλληλη πτώση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θα ξεσπάσει μια καινούργια κρίση ρευστότητας που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια καινούργια κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εφάμιλλης εκείνης των subprime δανείων στην Αμερική το 2008.
Και τρίτον, η χρεοκοπία της Ελλάδος θα έχει άμεσα αντίκτυπο στο ΕΥΡΩ. Και αυτό διότι, η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσει άμεσα την χρηματοδότηση του χρέους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με αποτέλεσμα να περάσουν και αυτές οι χώρες το φαινόμενο των "δημοσιονομικών κύκλων" και τελικά να καταρρεύσουν. Με 3 χώρες μέλη της ευρωζώνης χρεοκοπημένες, το ΕΥΡΩ να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου και τους επενδυτές να αναζητούν ένα ισχυρό νόμισμα να επενδύσουν, το ΕΥΡΩ ουσιαστικά θα καταρρεύσει και αυτό.
Με βάση λοιπόν και του τρεις αυτούς λόγους, τόσο οι κερδοσκόποι όσο και η Ε.Ε. θα συνεχίσουν να κρατούν την Ελλάδα στο σημείο που θέλουν δηλαδή σε ένα breaking point. Όσο και να διατυμπανίζουν τα διεθνή μέσα και οι οίκοι αξιολόγησης η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει παρα μόνο όταν κάποια στιγμή φτάσει σε σημείο όπου οι κερδοσκόποι θα την έχουν ξεζουμίσει πιστοληπτικά και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα μαχαιρώνονται μεταξύ τους για το ποιος κάνει, ουσιαστικά, κουμάντο στην Ο.Ν.Ε.. Μέχρι τότε και εν αναμονής του καλοκαιριού και της νέας τουριστικής σαιζόν υιοθετούμε σαν Έλληνες την νέα μας τουριστική καμπάνια: "Visit Greece and live the greek debt".
(Πηγή εικόνας www.adslgr.com)